Bryggeri Rosenhill

I skolbänken

By in Okategoriserade 0

I skolbänken

2015-11-23 08.25.18I slutet av november var det dags för en liten duvning i bryggarkonsten hos Scandinavian Brewing School i Köpenhamn. Det var en kurs kallad Beer Brewing Basics och innehöll precis som beskrivningen grunderna i öl bryggning. Vi var en liten men brokig skara med allt från entusiastiska hembryggare till en deltagare som var igång att sätta upp en större anläggning i Angola. Kursen hölls i anrika disponentvillan på Carlsberg och i Carlsbergs lokaler (det gamla anrika brygghuset från 1847). Som förväntat fick vi oss en genomgång av bryggprocessen och dess olika delar där man som vanligt kunde fånga upp lite ny kunskap, tankar och idéer i ämnet.

Under dag 2 fick vi också en ölprovning genomförd av ingen annan än Tobias Emil Jensen från To Øl som är en snabbväxande fantombryggare från Danmark (bland annat en 9 plats på RateBeer 2014). Tobias och hans kompanjon Tore (To och To = To Øl) gick båda på Det fri Gymnasium där de hade en lärare med namn Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) som fick tillgång till skolköket efter stängning och började brygga öl. Mikkel startade sedan en bekanting i Mikkeller som är en annan Dansk stjärna på ölhimlen.

Ett besök hos Jacobsen Brewery som nu är det enda bryggeriet som finns i det gamla Carlbergs området fanns också på schemat. Till skillnad från den vanliga Visit Carlsberg turen fick vi också här besöka källaren med jäsnings och mogningstankar samt övriga produktionen (tvätt, tapp och filtrering).

En annan trevlig lektion var den sensoriska delen när vi fick identifiera olika felsmaker/dofter som kan uppkomma kring bryggning och öl. Vi fick här försöka hitta de olika ”felen” och det var allt från oxidation, light struck till diacetyl och DMS. Det var inte så lätt som man kan tro och med tanke på att en professionell ölprovare skall kunna identifiera ca 40 olika smaker så insåg man den träning som krävs för detta.

Efter 3 dagar i Köpenhamn så kändes det som man vill ha mer! Kursen ”Diploma Craft Brewer” som är ca 3 veckor + examensarbete och startar i Juni 2016 känns otroligt lockande.

Post navigation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *