Bryggeri Rosenhill

Lokal inspiration, Birra Artiginale

By in Bryggning, Nyheter 0

Lokal inspiration, Birra Artiginale

Vi är nu på nytt i vårt ”andra” hem Italien och försöker naturligtvis hitta ölinspiration i vår närhet. Efter vår dagliga morgon cappucino på El Murello av Martina så hade vi en diskussion kring närliggande bryggerier. Efter lite snabb konversation med några andra gäster i baren så visade det sig att en av dessa var vän med en bryggare på Birrificio Le Fate. Efter några minuter var ett besök ordnat till eftermiddagen då vi skulle träffa bryggmästaren Mauro Massacci.

Namnet Le Fate härstammar från en sägen om trollkarlar, krigare och älvor (feer) som levde i en grotta nära berget Sibilla (Monte Sibil la). Le Fate ligger i Communaza (Marche) som ligger just nedanför detta berg. Samtliga av deras standard öl utgår från denna sägen och har avbilder och namn av älvor på sina flaskor. Man kan säga att dessa etiketter ganska säkert inte hade fungerat hos systembolaget (se bild), något som Mauro inte riktigt ville förstå.

Le Fate startade 2011 och producerar öl baserat på lokala råvaror. Le Fate är ett hantverksbryggeri av typen Birragricola Italiana vilka enligt lag måste ha minst 70% av råvarorna från lokala odlingar/egen produktion. Hela tanken är något som man stöter på ofta i Italien kallat 0 km (allt skall vara närodlat) och ses som en omtanke kring sin hembygd samtidigt som det skall vara ekonomisk och turismfrämjande. Man startade sin produktion med ett bryggverk på 50HL men byggde ut för två år sedan till ett 200HL bryggverk. Man brygger främst under perioden oktober till april då temperaturer är enklare att kontrollera inte för varmt). Man brygger enbart överjästa öl (Alés) och har idag samtliga öl med sekundärjäsning (kolsyresättning) på flaska (alt fat).

Ganska tidigt fick Le Fate distribution via Conad som är en av de större livsmedelskedjorna i Italien och detta + lokala ölfestivaler (vilket det är gott om under sommaren i Marche). Detta har inte enbart varit positivt då man från Pub/Restaurangsidan har setts som kommersiella (finns i livsmedelsaffären) och inte som det Hantverksöl som det är. Detta försöker man nu förändra genom att lansera ett parallellt varumärke som enbart skall finnas i barer och restauranger.

Det blev ett mycket trevligt möte där det diskuterades allt från allmän bryggning, regelverk och skatter i olika länder samt naturligtvis provsmakning av ett antal av Le Fates öl. Då man värnar om det lokala fick vi smaka på några av de med lite ”extra” lokala ingredienser.

Ladeise
Fruktöl smaksatt med rosa äpplen som växer på de Sibiliska bergen.
Pimpinella
En säsongsöl där man använder ett lokal anisfrö (inte stjärnanis) som en mycket balanserad smaksättare.
Carmenta
En starkt brown alé där man använt lokal kastanj för smaksättning.

Samtliga öl var mycket bra och med en väldigt bra balans i smaken där man såg till att de lokala smakerna fanns men utan att ta överhanden.

Vi tackar Mauro för ett mycket trevligt besök och tar med oss den inbjudan vi fick till ett samarbete till en gemensam bryggning i framtiden.

Birrificio Le Fate
https://www.birrificiolefate.it/

Post navigation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *